Rozmarýn nás rozhýbá i v zimním spánku

Kterou bylinu můžeme i teď v zimě použít čerstvě utrženou? Rozmarýn je přímo ideální. Nejlépe z vlastní zahrady, ale jde to i z květináče. Pojďme se podívat, jak mnohostranně ho použijeme právě teď v době adventní.
Předně je to bylina používaná ve fytoterapii i aromaterapii k rozhýbání a rozproudění - těla, mysli, energie... takže pokud vás dny s šedou oblohou (které teď na jihovýchodní Moravě máme už 3 týdny v kuse) ukolébávají k letargii až zimnímu spánku, sáhněte po čerstvé rozmarýnové větvičce, případně lahvičce s éterickým olejem nebo aspoň sušenému koření.
V kuchyni je rozmarýn výborný na steaky, kuře, klidně i rybu. Např. na steak rozemneme čerstvou snítku, přidáme rozdrcený česnek a trochu soli, můžeme naložit do oleje nebo dát rovnou na maso na pánvičku. Výbornou službu udělá stejná směs koření naložená v oleji spolu s farmářským sýrem. Nebo můžeme právě teď takto naložit hermelín na silvestrovskou párty - bude mít grády! Rozmarýn zde v kuchyňské úpravě zafunguje jako rozhýbávač pomalého trávení a taky celkově povzbuzuje, dokonce mírně zvyšuje tlak.
Můžeme připravit taky rozmarýnovou sůl, kdy čerstvé nebo ideálně lehce zavadnuté (asi jeden den) snítky natrháme na kousky a smícháme s hrubozrnnou solí. Pokud použijeme sušený, tak ho více rozmělníme třeba v hmoždířku. Taková sůl najde uplatnění nejen v kuchyni, klidně si ji můžeme přidat i do povzbuzující koupele - zde je ideální přidat třeba měsíček a máme-li, pár kapek éterického oleje z rozmarýnu, případně borovice či smrku a pomeranče (dohromady max.6 kapek plus přidat např. olivový olej). Recept na koupelovou sůl napíšu zvlášť nebo si ji můžem vyrobit společně třeba na kurzu aromadárky: https://www.tvorivebyliny.cz/aromaterapie/Rozmarýn má skvělé uplatnění také v kosmetice. Stačí 1 snítku natrhat na jednotlivé lístečky a macerovat pár týdnů v lahvičce s rostlinným olejem (např. slunečnicový, olivový, či jejich směs, samozřejmě za studena lisované) a máme základ mazání na unavené nohy.
Skvělé je taky rozmarýnové víno, považované mnoha mými známými bylináři za osvědčený a bezpečný prostředek pro zvýšení krevního tlaku. Přesněji jde o macerát rozmarýnu ve víně. Lepší zdravotní účinky má prý rozmarýn ve víně červeném, ale já ho raději dávám do blílého, protože je tam moc hezký :-) Takové víno pijeme asi po osmi týdnech "luhování" a dáváme si max. 1 dcl denně.
A pověstí i historek je kolem rozmarýnu taky plno, to už přesahuje kapacitu tohoto článku, tak to můžeme probrat na nějaké bylinkové přednášce nebo kurzu. Každopádně pokud vás láká a je vám sympatický, noste ho klidně i za uchem, jako to prý dělali studenti ve starém Římě, když šli ke zkoušce. A světe div se, moderní věda opravdu prokázala povzbuzující účinky rozmarýnu na mozkovou činnost.
Tak ať se vám dobře rozmýšlí, co byste ještě rádi zvládli v rámci příprav před svátky a ať se to vše hýbe správným směrem. Krásné dny, ty aktivní i ty odpočinkové.
