Hloh je králem podzimu

26.09.2025

Je mnoho stromů a bylin, kterými se právě teď můžeme těšit nebo je sbírat a zpracovávat. Ale králem září je pro mě jednoznačně HLOH. Nedokážu kolem něho projít, aniž bych mu věnovala pozorný pohled, díky, vděčnost. Stejně jako naši předkové. Napříč národy byl v minulosti vždy (a většinou ještě je) hloh stromem nejen léčivým na fyzické neduhy, ale i pomocníkem v oblasti duše a ochrané energie a většinou přímo stromem posvátným. I dnešní farmakologie uznává léčivé účinky hlohu na krevní tlak, cirkulaci krve, nervový systém, spánek. Při "zbožňování" hlohu je ale důležité podívat se na jeho větvičku pořádně. Co vidíte? Krásné červené plody. Ale taky trny. Hloh opravdu pomáhá. Ale dokáže být i nebezpečný. Hlavně při nekritickém následování rad z internetu z kdejakých pochybných zdrojů, při neúměrném dávkování "čím víc, tím líp", při kombinaci s léky (např. na srdce) bez porady s lékařem, a při užívání bez zamyšlení se, respektu a úcty k síle rostliny, kterou zde máme k dispozici. Tak je to ostatně se všemi "bylinkami". Na svých kurzech jsem se potkala se stovkami lidí a slyšela příběhy o úžasných uzdraveních pomocí bylin, stejně jako poškození zdraví nadužíváním nevhodných bylin. Proto je téma bezpečnosti pro mě velmi důležité. Proto konzultuji s botaniky, farmaceuty, léčiteli a bylináři. A zrovna u magického hlhu je nejbezpečnějším přípravkem k použití sirup z jeho plodů. Nemusíme tedy zoufat, pokud jsme na jaře nestihli vyrobit tinkturu z květů nebo v létě tinkturu z listů. Červené plody hlohu, "hložinky", mají za syrova nevýraznou a moučnatou chuť. Ostatně se dřív přidávaly sušené do mouky a z peciček se prý vyráběla náhražka kávy, jako z kdečeho. Když plody zahřejeme v troše vody, krásně změknou, ponorným mixérkem z nich potom vytvořím jakoby kaši. Tu přepasíruji přes hrubý cedník. Následně použiji klasický "sirupový" postup. Smíchám s cukrem a kyselinou citronovou, které sirup výborně dochutí a zároveň zakonzervují. Kdo chce, může ještě sterilovat na 75 C. Důležité je užívání: nepředávkujte se! Stačí 1 kávová lžičenka ráno a jedna večer. Takto jsem konzultovala s vynikajícím léčitelem ze Slovácka Staňou Zábojníkem. Ten si můj hlohový sirup rád dopřával. A chválil, že tento "přípravek" má kromě posílení srdce na fyziologické rovině i funkci ochrany srdce v energetické rovině. Tedy před hlohem ani po hlohu žádné strachy, přeji vám radost z podzimních bylin, dřevin a plodů. 
PS: Pokud nemáte čas nebo chuť vyrábět sirup z hlohu sami, stavte se za mnou na některou z podzimních akcí a můžete si ode mě koupit lahvinku. Tak třeba na viděnou.