Bylinkové kurzy

Tajemství bylinných sirupů a likérů
- degustace 5 sirupů a 5 likérů
- tradiční ovocné odrůdy a speciality předků
- sirupy s vůní lesa
- léčivé byliny i dřeviny vhodné k úpravě na sirup a jejich účinky
- ukázky a recepty: výroby sirupů za studena macerací, nakládáním i vařením
- likéry a punče s prohřívacím kořením
- polozapomenuté recepty našich předků
- a k tomu něco k zakousnutí
- vhodné a inspirativní i pro abstinenty
A: varianta 2 hodiny 990,- Kč
B: varianta 3 hodiny, 1.250,-navíc obsahuje:
- ochutnávka dvou slaných specialit k jídlu z plodů dřevin
- vyrobíte si přímo na místě nebo odnesete sirup s sebou (podle vegetační doby a dostupnosti rostlin)
- léčivá vína – ochutnávka a jak je vyrobit
Během degustace se přeneseme na rozkvetlou louku obklopeni vůní čerstvě rozkvetlých bylin nebo do babiččiny zahrady plné podzimních chutných plodů.
Podělím se s vámi o více než 10 let zkušeností výroby bylinných specialit ve formě sirupů nejrůznějších variací i domácích likérů dle vlastních originálních receptur.
Byliny v jídelníčku jako zdroj vitality – praktický kurz
Poznejte superpotraviny z naší přírody.
Během kuchařského workshopu vykouzlíme celé menu z divokých bylin a planých rostlin zahrady.
Odejdete s praktickými tipy, jak divokými bylinami přidat vitalitu do svých běžných každodenních pokrmů.
Můžete se těšit na:
- ochutnávky, recepty, inspirace, tipy
- ukázky bylin: jak je poznat v přírodě, v čem nám konkrétně prospívají, co z nich využít a jak je použít v kuchyni
- bršlici, popenec, topinambury, lopuch, pšenici jednozrnku, zelenou čočku, nebo třeba i pýr a spoustu dalších bylin.
Konkrétní výběr bylin a pokrmy, které budeme připravovat a ochutnávat jsou vždy v souladu s koloběhem přírody a roční doby a podle toho budou na každém kurzu jiné druhy.
Na místě připravíme a ochutnáme – variabilně dle sezony a dostupných bylin:
čerstvé mixované smoothie
jednohubky zdobené jedlými květy
smažené speciality z jedlých hlíz nebo kořenů
polévku nebo špenát a placky ve variantě duben až říjen

Jedlé plané rostliny aneb divoké byliny
...jsou prostě mou obživou.
obrazně: lektoruji besedy a workshopy, kde právě jedlé "plevele" hrají důležitou roli
doslovně: trocha nebo i více zeleně z naší přírodní zahrady dá běžnému pokrmu šťávu. Proč si neobohatit dresing nakrájeným ptačincem? Trocha mladých kopřiv, které obrůstají po celý rok, přidá sílu do zapečených bambor, hrst lístků bršlice udělá z omáčky k těstovinám léčivý pokrm...
Nehlásám ortodoxní přístupy různých směrů ve výživě ani nejsme "kytkožrouti". Divoké byliny provázely lidstvo od nepaměti, vždy byly běžnou součásí jídelníčku. Přirozeně a s lehkostí i respektem - tak vařím s "plevely" doma a takovou inspiraci si předáváme i na workshopech a besedách.
