Bylinkové kurzy

Tajemství bylinných sirupů a likérů

- degustace 5 sirupů a 5 likérů

- tradiční ovocné odrůdy a speciality předků

- sirupy s vůní lesa

- léčivé byliny i dřeviny vhodné k úpravě na sirup a jejich účinky

- ukázky a recepty: výroby sirupů za studena macerací, nakládáním i vařením

- likéry a punče s prohřívacím kořením

- polozapomenuté recepty našich předků

- a k tomu něco k zakousnutí

- vhodné a inspirativní i pro abstinenty

A: varianta 2 hodiny 990,- Kč 
B: varianta 3 hodiny, 1.250,-navíc obsahuje: 

- ochutnávka dvou slaných specialit k jídlu z plodů dřevin

- vyrobíte si přímo na místě nebo odnesete sirup s sebou (podle vegetační doby a dostupnosti rostlin)

- léčivá vína – ochutnávka a jak je vyrobit

Během degustace se přeneseme na rozkvetlou louku obklopeni vůní čerstvě rozkvetlých bylin nebo do babiččiny zahrady plné podzimních chutných plodů.

 Podělím se s vámi o více než 10 let zkušeností výroby bylinných specialit ve formě sirupů nejrůznějších variací i domácích likérů dle vlastních originálních receptur.

Byliny v jídelníčku jako zdroj vitality – praktický kurz

Poznejte superpotraviny z naší přírody. 

Během kuchařského workshopu vykouzlíme celé menu z divokých bylin a planých rostlin zahrady. 

Odejdete s praktickými tipy, jak divokými bylinami přidat vitalitu do svých běžných každodenních pokrmů.

Můžete se těšit na:

- ochutnávky, recepty, inspirace, tipy

- ukázky bylin: jak je poznat v přírodě, v čem nám konkrétně prospívají, co z nich využít a jak je použít v kuchyni

- bršlici, popenec, topinambury, lopuch, pšenici jednozrnku, zelenou čočku, nebo třeba i pýr a spoustu dalších bylin.

Konkrétní výběr bylin a pokrmy, které budeme připravovat a ochutnávat jsou vždy v souladu s koloběhem přírody a roční doby a podle toho budou na každém kurzu jiné druhy.

Na místě připravíme a ochutnáme – variabilně dle sezony a dostupných bylin:

čerstvé mixované smoothie

jednohubky zdobené jedlými květy

smažené speciality z jedlých hlíz nebo kořenů

polévku nebo špenát a placky ve variantě duben až říjen


Jedlé plané rostliny aneb divoké byliny

...jsou prostě mou obživou.

obrazně: lektoruji besedy a workshopy, kde právě jedlé "plevele" hrají důležitou roli

doslovně: trocha nebo i více zeleně z naší přírodní zahrady dá běžnému pokrmu šťávu. Proč si neobohatit dresing nakrájeným ptačincem? Trocha mladých kopřiv, které obrůstají po celý rok, přidá sílu do zapečených bambor, hrst lístků bršlice udělá z omáčky k těstovinám léčivý pokrm...

Nehlásám ortodoxní přístupy různých směrů ve výživě ani nejsme "kytkožrouti". Divoké byliny provázely lidstvo od nepaměti, vždy byly běžnou součásí jídelníčku. Přirozeně a s lehkostí i respektem - tak vařím s "plevely" doma a takovou inspiraci si předáváme i na workshopech a besedách.